Microciparea și înregistrarea câinilor cu stăpân

Din data de 15 martie 2014 au intrat în vigoare dispozițiile Ordinului 1/2014 al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, privind normele de identificare (microcipare) și înregistrare a câinilor cu stăpân.

Clinica veterinara Tazy Vet din București (sector 3, zona Titan - Balta Alba, Ilioara) vă anunță că in ordinul menționat sunt prevăzute obligativitatea proprietarilor de a-și identifica și înregistra câinii și modul de gestionare a Registrului de Evidență al Câinilor cu Stăpân. De asemenea, prin acest act normativ sunt stabilite modalitățile prin care se realizează identificarea individuală și înregistrarea fiecărui câine și a evenimentelor din viața acestuia, a proprietarului animalului, înregistrarea informațiilor veterinare și scoaterea din evidență în cazul morții câinelui.

Câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate, care atestă identificarea și înregistrarea animalului în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân, precum și acțiunile sanitar veterinare efectuate.

Dacă sunt proprietar de câine ce trebuie să fac?

Ca proprietar, am obligația să identific și să înregistrez animalul meu în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestuia, procedură ce se efectuează in orice cabinet veterinar acreditat.

Când am un câine adult, cu vaccinul antirabic în termen (12 luni), marcat în carnetul de sănătate dar neînregistrat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, îl pot scoate în spațiul public până cel târziu 1 ianuarie 2015 sau până la data termen de re-vaccinare antirabică anuală.

La fiecare plimbare cu câinele într-un spațiu public pe teritoriul României am obligația să dețin asupra mea carnetul de sănătate al acestuia, care atestă efectuarea acțiunilor sanitar veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân.

La deplasările în străinătate, suplimentar față de carnetul de sănătate, trebuie să dețin asupra mea și pașaportul animalului. In plus, anumite tări din Comunitatea Europeană si din afara ei cer determinarea titrului de anticorpi antirabici sau mentinerea in carantină intre 30 zile si 6 luni.

Ca proprietar de câine sunt obligat să notific medicul veterinar, utilizator al Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân, toate evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, deces, în termen de 7 zile de la eveniment.

Când se pune problema vânzării sau donării câinelui, atât fostul cât și noul deținător al câinelui au obligația să solicite veterinarului utilizator al Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân să modifice în acest registru datele proprietarului și noua adresă.

In momentul găsirii unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligația de a anunța, după caz și/sau proximitate, cea mai apropiată secție de poliție sau serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, la nivelul unității administrativ-teritoriale pe a cărei rază a fost găsit câinele.

Identificarea prin microcipare

Operațiunea de microcipare este una dintre condițiile obligatorii pentru a putea călători în străinătate cu animalul dumneavostră, dar este utilă și în cazul în care animalul de companie se pierde (microciparea oferind o șansă în plus găsirii animalului dumneavoastră).

Microciparea reprezintă un procedeu neinvaziv și permanent de implantare subcutanată a unui microcip, în regiunea dorsală interscapulară a animalului dumneavoastră de companie. Microcipul implantat este de dimensiunea unui bob de orez, nu este toxic și nu afectează sănătatea animalului. Acesta conține un cod unic ce va fi stocat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân împreună cu datele de contact ale proprietarului.

Dacă am deja câinele microcipat ce trebuie făcut?

Câinii identificaţi (microcipaţi) înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785 trebuie microcipaţi iarăși. Dacă microcipul anterior poate fi citit, acesta rămăne valabil, cu codul existent și locul identificării (România sau oricare alt stat).

Potrivit Legii 677/2001 proprietarul își va da consimțământul privind prelucrarea datelor personale, iar medicul veterinar va verifica datele de identificare a proprietarului in actul de identitate.

Veterinarul va elibera un nou carnet de sănătate pentru animalul de companie, cu o serie și cod unic, care vor fi introduse în baza de date.

Dacă nu am câinele microcipat ce trebuie făcut?

In cazul in care animalul nu are microcip sau dacă microcipul nu corespunde standardelor, se implantează unul având caracteristicile conform Ordinului ANSVSA 1/2014, este verificat codul și se efectuează înregistrarea în baza de date.

Potrivit Legii 677/2001 proprietarul își va da consimțământul privind prelucrarea datelor personale, iar medicul veterinar va verifica datele de identificare a proprietarului in actul de identitate.

Veterinarul va elibera un nou carnet de sănătate cu o serie și cod unic, care vor fi introduse în baza de date.

Când proprietarul dorește pașaport pentru animalul său de companie, veterinarul va completa și acesta.

Informații suplimentare despre microciparea câinilor

Cât timp un câine nu este microcipat și înregistrat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, el nu poate fi vaccinat antirabic. Pe întreg teritoriul României este obligatorie vaccinarea antirabică a tuturor câinilor și pisicilor!

Important este faptul că, în conformitate cu noua legislație, nu veti putea ieși cu animalul în spații publice decât dacă acesta este microcipat, înregistrat și vaccinat antirabic.

Până la data de 1 ianuarie 2015 toți câinii din rasa comună sau metişii necesită sterilizare, cu excepţia celor pentru care medicul veterinar decide că sterilizarea e contraindicată (implică un grad mare de risc). Apartenența la o rasă se demonstrează prin adeverinţă de la Asociaţia Chinologică sau prin pedigree.

Orice persoană care achiziționeză câini din petshop-uri, canise sau expoziții, are obligația de a notifica medicul veterinar, identificator și utilizator al Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), în termen de 7 zile de la achiziție, în vederea înregistrării noului proprietar în RECS.

Toate evenimentele uzuale care se petrec în viața animalului dumneavoastră (deparazitare, vaccinare, montă, fătare etc) vor trebui înregistrate obligatoriu in Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân.

Cabinetul veterinar Tazy Vet din București (sector 3, zona Titan - Balta Alba, Ilioara) este înregistrat la CMVR drept cabinet veterinar autorizat să opereze în Registrul Național RomPetID.

Operațiunea de microcipare durează foarte puțin, dar aceasta este urmată de o parte mai complexă – înregistrarea animalului în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân). Pentru înregistrare vom avea nevoie de datele personale ale proprietarului (buletin de identitate) și ale animalului de companie (carnet de sănătate, pașaport). Noi, în calitate de medici veterinari ai animalului tău, vom trece istoricul lui medical în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, operatiune care poate să dureze in jur de 15 minute.

Clinica veterinara non-stop Tazy Vet se află pe str. Iosif Albu nr. 74, sector 3, Bucuresti, zona Titan / Balta Alba (in spatele magazinului Auchan, vedeti harta)